Inloggen

Inlognaam: 
Wachtwoord: 

Geschiedenis 2013 - 2014

Een nieuw begin. Dat is de conclusie die het bestuur van CV "De Waorterjokers" aan het begin van dit seizoen trok, nadat het carnaval van de afgelopen jaren werd geëvalueerd. Het carnaval in Nijmegen trekt ieder jaar minder bezoekers, dus vond men het tijd voor vernieuwing. Want als we ons al vereniging niet blijven bewegen, zal er over 10 jaar geen groot carnaval in Nijmegen meer zijn.

Herman van der Mee is dit seizoen gestopt als bestuurslid van het Dagelijks Bestuur. Zijn opvolger werd Maik Jaspers. Peter Vilier volgt Harald Kersten op als Ajudant. Tjeerd Alwicher stop als Senator en wordt Buitengewoon Senator.

Het werd dus tijd voor vernieuwing. Het bestuur kwam met een plan, aangevuld met een missie en visie, welke werd ondersteund door de senaat. Men vond dat het carnaval authentiek en uniek karakter moest krijgen. Er moest gebruik gemaakt worden van de rijke historie die Nijmegen kent. Het is niet voor niets de oudste stad van Nederland! Het doel is "het spel" terug te brengen in het carnaval en onze creatieve inslag te gebruiken om dit geheel vorm te geven. Wij hebben ervoor gekozen om voort te borduren op de reeds bestaande "Knotsemarij". Een mooi en uniek idee, waar eigenlijk na de oprichting van deze groep niets meer mee gedaan werd. Wij besloten onze vereniging een eigen identiteit te geven in dezelfde periode als de "Knotsemarij". 

Zo werd onze vereniging omgedoopt tot "Waoterschap Waoterjokers" en kregen onze senaat, leden en medewerkers allemaal andere namen. Dit werd aangevuld met nieuwe termen voor de huidige bestuursfuncties. Een aantal voorbeelden:

  • President werd Dijkgraaf
  • Adjudant werd Baanderheer
  • Senaat werd Heemraad
  • Buitengewone Senator werd Volle Buur
  • Het Algemeen Bestuur werd Hoog Heemraad
  • Het Dagelijks Bestuur werd Schout & Schepenen
  • Penningmeester werd Schatbewaarder
  • 1e Secretaris werd Meester Griffier
  • Al onze leden werden lid van de Burgerij van het Waoterschap, etc.

Een logisch gevolg hiervan is dat het huidige uniform van de senaat niet meer voldeed aan de eisen van onze nieuwe identiteit. Men vond dat de smoking eigenlijk helemaal niets met carnaval te maken had. Het was zwart en veel te modern. Perfect voor op een gala of begrafenis, maar niets voor carnaval. Er moest iets vrolijkers en traditioneler komen. Rekening houdend met het budget werd de toen dienstdoende senaatskiel veranderd in een middeleeuws hemd, met een riem en kantelen. De bordeaux-rode steken werden vervangen door driesteken met veren, aangevuld met attributen wat met de taak van de desbetreffende persoon te maken had. Daaronder deed men een overhemd met een kanten kraag. De Dijkgraaf werd voorzien van een gewaad met baret en pauwenveren.

Ook werd er een heus vaandel aangeschaft. Dit vaandel staat symbool voor de vereniging en werd dit seizoen met een geheel eigen ceremonie gedoopt door Prins Hans IV. Bovendien werd er een nieuwe huisstijl ontwikkeld, waarbij het originele logo als basis werd gebruikt en gestileerd werd tot een vrolijker en bonter geheel.

Om onze visie nóg meer kracht bij te zetten, wordt er in opdracht van CV "De Waoterjokers" een Knotsenburgse likeur ontwikkeld, genaamd " 't Krupertje". Dit brouwsel smaakt naar een mix van koffie/kaneel en heeft een alcoholpercentage van 14,9%. Dit drankje werd tijdens de sleuteloverdracht in de Marikentent gepresenteerd door de Dijkgraaf en symbolisch overhandigd aan Prins Hans 4. Dit werd zeer positief ontvangen door de aanwezige mensen. Geïnteresseerd in het hele verhaal of wilt u het drankje bestellen? Kijk dan snel op www.krupertje.nl!

De Schuumkoppe bereiken de tweede plaats met hun lied "Kienderkupkes".

Het motto van het openbaar carnaval was dit jaar: "Knotsenburg, één grote poppenkast". Tijdens de prinsenproclamatie fungeerde de Hofkapel voor de vierde keer als bühne-orkest. Ook hadden De Waoterjokers de eer om de proclamatie-act te verzorgen. Er werd tijdens de werkzaterdagen t.b.v. de proclamatie-act een 4 meter grote pop gefabriceerd van pvc en papier-maché. Deze act werd een groot succes.

De seizoensopening kreeg een andere naam: "De Inluiding Van Het Getij". Deze werd op zaterdag 26 november in Café-Zaal Elmeran gehouden. Tijdens deze avond werden onze nieuwe plannen en vernieuwingen gepresenteerd aan onze leden en andere verenigingen. Zoals eerder vermeld werd ook het nieuwe vaandel ingewijd door prins Hans IV. Alleen hij had het privilege om over het vaandel heen te "krupen".

Ook werd Maik Jaspers op deze avond gedoopt tot senator. Daarnaast jubileerden Hein Alwicher (50 jaar senator), Theo Wullings (40 jaar senator) en Theo Koppers (25 jaar senator). Zij werden op deze avond in het "zonnetje" gezet.

De vernieuwde website werd dit seizoen gepresenteerd. Het is vanaf dit seizoen mogelijk om alle boekjes uit de geschiedenis van De Waoterjokers digitaal te bekijken.

De nieuwjaarsreceptie kreeg dit seizoen een informeel karakter. Het bestuur had besloten dit niet meer onder de verenigingsactiviteiten te laten vallen. Hierdoor had men de vrijheid van keuze om aanwezig te zijn of niet. Desondanks werd het erg gezellig!

Naar de positieve reacties van vorig jaar, werd dit jaar ook weer een bejaardenavond georganiseerd in de Griffioen. We konden helaas niet terugvallen op acts uit onze zitting, dus werd deze avond gevuld met muziek. Wederom viel deze avond in de smaak van de bewoners.

De doop van de praalwagen wordt met het jaar steeds drukker! Dit seizoen waren niet alleen beide Kabinetten uit Knotsenburg van de parij, maar gaven ook de Jeugdprins van Weurt, de Prins van Brakkestein en de Prins uit Lent acte de presence.

We hebben dit jaar helaas afscheid moeten nemen van Nol Teunissen (ingeworteld Heemraadslid) en Jan Smits (Buitengewoon Senator).


onze Sponsoren